Thursday, September 13, 2007

SIGHISOARA



Sighisoara est un ville et une municipalite sur la riviere Tarnava en Transilvanie in Romania.Elle se trouve dans le judet de Mures.
Il est peut-etre la ville medievale la plus enchanteresse de Transylvanie, en raison de la bonne conservation des murs de la vieille ville. L'attraction de la ville est la vieille tour de l'horloge, qui fait 64 mètres, et qui a été construite en 1556.C'est aujourd'hui un musée d'histoire de la ville.
D'autres choses à voir sont les suivantes :
La citadelle medievale du XIVe siecle
La maison de Vlad III l'Empaleur(Vlad Tepes),pres de la tour de l'horloge aujourd'hui un restaurant.


Sighisoara is a popular tourist destination,due to its well-preserved walled old town. The landmark of the city is the clock tower,a 64m high tower built in 1556. It is today a museum of history.
Other interesting sights are:

-the house attributed to Vlad Tepes,close to the Clock Tower, today a restaurant.
Sighisoara Citadel - a 12th Century Saxon edifice, is the historic center of the city.Still occupied,the citadel is listed as a world heritage site.




-Clock Tower - Built in 1360 and standing at 60 meters tall a top the citadel hill. Inside is a museum that finishes in a great view from the top.



-Weapon Museum - next to Vlad's birthplace. Very small, but it contains an interesting selection of medieval weapons (swords, arrows, etc.).

-Covered Staircase - an very old stone staircase with a wooden roof along the whole span. This leads up to the Church on the Hill and the cemetery.

-Church on the Hill - contains many frescoes and a crypt. Built on the location of the roman fort. Close to the cemetery on the side of the hill, which contains many German tombstones.



-Bust of Vlad Tepes - Located around the corner from his birthplace, within sight of the Clock Tower.

Sighisoara

SIGHISOARA este mentionata pentru prima data in anul 1280 sub denumirea ''CASTRUM SEX''. Localizarea acestei cetati o facem pe actualul DEAL al CETATII care are doua platouri:platoul superior spre apus,mai inalt si mai ingust iar spre rasarit platoul inferior-cu aproximativ 40 de metri sub nivelul platoului superior,fiind insa cu mult mai larg. Aceasta configuratie a terenului a determinat atat dezvoltarea urbanistica a orasului-cetate cat si dispozitivul defensiv.
Prima cetate-mentionata la 1280-a fost ridicata pe platoul superior,servind ca loc de refugiu pentru locuitorii unei asezari de la poalele dealului. In secolul al XIV lea s-au stabilit pe platoul inferior un numar mare de mestesugari care la 1376 erau organizati in bresle. Prosperitatea economica a mestesugarilor si negustorilor sighisoreni se vadeste si in mariile resurse financiare ce se presupun a fi fost necesare pentru a ridica un puternic sistem defensiv,inaltat in a doua jumatate a secolului al XIV lea si al XV lea,impunand Sighisoara ca pe una dintre cele mai greu cuceribile cetatii ale vremii din Transilvania. Centura de fortificatii consta dintr-un zid lung de 930 metri,inalt de 4 metri si construit initial din piatra,ce se desfasura pe ambele platouri ale dealului. Aproximativ la mijlocul inaltimii era un drum de straja pentru arcasi. Crenelurile aveau o deschidere larga,pentru a permite folosirea arcului si a arbaletei. Odata cu raspandirea armelor de foc,in secolul al XV lea,zidul a fost inaltat cu inca 3-4 metri,crenelurile largii fiind totodata inlocuite cu goluri de tragere,inguste orientate in jos fapt ce permitea aparatorilor sa traga asupra asediatorilor.De data aceasta alaturi de piatra se foloseste si caramida. In secolul XVI si XVII,zidurile centurii de fortificatie au fost din nou intarite. Unele portiuni au fost suprainaltate pana la 14-15 metri. De-a lungul zidului,in interior,s-a amenajat un drum de streja ale carui contraforturi puternice si console din piatra se mai vad si astazi. Pentru a largi punctul de observatie si de tragere de-a lungul centurii de aparare au fost edificate 14 turnuri, menite sa intareasca sistemul defensiv,in fata unora dintre ele au fost construite bastioane cu platforma deschisa destinate tragerii de artileie. Turnurile si portiunea de zid de la un turn la altul au fost intretinute si aparate de membrii breslelor care le-au ridicat si aparat.Centura de fortificatie se pastreaza aproape in intregime,impreuna cu 9 turnuri,care au rezistat timpului.

TURNUL TABACARILOR

Este unul dintre cele mai vechi turnuri,o prisma patrata de dimensiuni mici avand acoperisul intr-o singura apa cu inclinarea spre interiorul cetatii. Acestui turn ii fusese alipit in anul 1631 noul TURN al BARBIERILOR distrus mai tarziu,ale carui urme se mai pot vedea pe tencuiala zidurilor invecinate.


TURNUL COSITORARILOR


Una dintre cele mai ciudate constructii,puternica din punct de vedere al infatisarii fiind mereu adaptata la tehnica de lupta a trecerii timpului. Pe o baza dreptunghiulara se ridica un trunchi pentagonal, deasupra caruia se largeste, sustinut pe console robuste, intre care se deschid guri de aruncare-un etaj octagonal prevazut cu metereze pentru pusti, intreaga constructie fiind incununata de un acoperis hexagonal cu laturi inegale. Toate aceste schimbari de volume,la care se adauga tencuielile ciuruite de gloante contribuie la expresia de trecere a timpului si de stranie putere in fata acestuia, pe care batranul turn o poarta cu mandrie. Datele istorice in legatura cu aceasta constructie sunt destul de sarace, se stie doar ca in anul 1583 i s-au facut insemnate reperatii. Prin pozitia sa exceptionala, cu larga vedere asupra imprejurimilor, acest bastion,intre timp umplut cu pamant este astazi un admirabil loc de popas pentru calatorul pornit sa descifreze istoria trecutului Sighisoarei.


TURNUL GIUVAERGIILOR sau AURARILOR

Este primul turn mentionat documentar in anul 1511. Construit in punctul cel mai inalt al intregii cetati,in extremitatea de sud-vest a platoului superior,acest turn a fost inconjurat de cele mai multe legende ,locul sau in istoria defensiva a Sighisoarei fiind dintre cele mai importante.In anul 1603 turnul e renovat si intarit cu un sant si un val de pamant. In urma unei explozii care a aruncat in aer zidul de legatura dintre TURNUL AURARILOR si TURNUL FRINGHERILOR, soarta acestui turn care detinuse vreme indelungata o pozitie cheie in sistemul de aparare al cetatii sighisorene,a fost tot mai tragica. In 1809 un trasnet ii distruge acoperisul si etajul superior iar in 1863 batrana zidire e transformata in sala de gimnastica a SCOLII din DEAL,fiind si printre primele din Transilvania, ca apoi si aceasta sa fie transformata in anul 1935 in capela mortuara.

TURNUL FRANGHERILOR

Acesta apara coltul de nord-vest al platoului de sus,avand un plan patrat,suprapus peste un zid mai vechi al cetatii, pentru ca, cu ocazia cercetarilor din 1935,in subsolul sau au fost descoperite urmele unor creneluri astupate. Reparat in anul 1630,el a fost ulterior transformat in locuinta pentru paznicul cimitirului.

TURNUL MACELARILOR




Sectiunea urmatoare a zidului de incinta, cuprinsa intre TURNUL FRANGHERILOR si TURNUL MACELARILOR, are o deosebita valoare documentara, intrucat s-a pastrat pe toata inaltimea, lasand sa se citeasca cu claritate fiecare faza de constructie din diferitele etape ale dezvoltarii cetatii. TURNUL MACELARILOR se ridica cu cinci laturi in afara zidului de incinta a sasea constituind-o insusi zidul. Construit probabil in secolul al XV lea,reconstruit in secolul al XVI lea, documentele il amintesc pentru prima data abia in anul 1680. Pozitia sa la poalele celei mei abrupte portiuni ale dealului ce coboara de pe platoul superior spre platoul inferior explica importanta strategica a acestuipost de aparare . Continuindu-ne drumul dupa cativa pasi zidul e strapuns de un chochet arc de poarta numita de localnici ''torle''. Aceasta denumire se crede ca provine de la cuvantul romanesc tirla,referindu-se la o portita prin care se ajungea la tirla cu oi a locuitorilor din cel mai vechi cartier romanesc al orasului, Cornesti situat inapropierea portii.

TURNUL CROITORILOR




Ajungem la cea de-a doua poarta de acces a cetatii,prima ''Poarta din fata'' fiind strajuita de TURNUL CU CEAS . Datand probabil din secolul al XIV lea TURNUL CROITORILOR se infatiseaza cu o arhitectura de o nobila simplitate, cu un puternic acoperis,de plan dreptunghiular,el este strapuns in fata inferioara de doua ganguri boltite in cruce,odinioara prevazute cu porti in ambele extremitati. Deasupra portilor turnul creste cu inca doua etaje prevazute cu ferestre de tragere. Pe langa ferestrele de tragere cu care este prevazut fiecare nivel,cel superior are pe laturile lungi cate trei guri de pacaura. Incendiul din Aprilie 1676 in urma caruia au ars in 6 ore trei sferturi din oras,i-a cazut victima si TURNUL CROITORILOR,din cauza focului a explodat rezerva de pulbere care era depozitata in turn,distrugand nivelele superioare si un mare numar de arme precum si rezervele de grau. Turnul a fost in intregime reconstruit in anul 1679, cand a fost dotat si cu armamentul necesar.Cu acest prilej gangul de nord-vest a fost inchis,fiind transformat in depozit de pulbere pana in 1935,cand a fost restaurat,revenindu-se la forma initiala.

TURNUL CIZMARILOR



La aproximativ 180 metri de-a lungul zidului refacut ulterior,ne intampina TURNUL CIZMARILOR pe care documentele il amintesc pentru prima data in anul 1594.In forma actuala este unul dintre turnurile recente,fiind reconstruit in anul 1650. Relativ scund el se prezinta ca o prizma hexagonala cu laturi inegale,incununat cu un prelung coif de tigla,din masa careia se desprinde spre sud [spre interiorul cetatii],un mic turnulet de observare,ceea ce-i ofera turnului un pitoresc aparte.


In secolul al XIX lea partea de vest a sistemului defensif a suferit cele mai multe transformari. O furie distructiva s-a abatut parca asupra cetatii, privandu-ne astazi de posibilitatea de a admira monumente cu arhitectura impresionanta. Timp de 50 de ani au fost daramate : TURNUL LACATUSILOR la 1894 si manastirea franciscanilor, pentru a creea spatiu necesar actualei biserici catolice; in 1886 a fost demolat TURNUL DOGARILOR pe locul caruia a fost ridicat palatul administrativ. Din informatiile pastrate,se poate afirma ca TURNUL DOGARILOR era unul dintre cele mai vechi turnuri. Pe locul vechiului TURN al BARBIERILOR daramat din ordinul primarului Martin Eisenburger, in anul 1631 a fost construit TURNUL FIERARILOR.

TURNUL FIERARILOR




Este adosat zidului de incinta,datorita adosarii,turnul pare mult mai inalt vazut de la exteriorul cetatii,latura lui rasariteana fiind cu adevarat impozanta.Sub acoperisul abrupt in patru ape fatadela celor doua nivele sunt prevazute cu ferestre de tragere,cu goluri de tragere si guri de pacura,creand astazi un efect decorativ deosebit. De aici ajungem din nou la ''Poarta din fata'',intrarea principala in superbul paradis al unei lumi pierdute,unde inca astazi vegheaza falnic si brav in fata tuturor timpurilor,cel mai de seama turn TURNUL CU CEAS.

TURNUL CU CEAS





Turnul numit ''TURNUL PORTII'', este cunoscut de la inceputul secolului al XVIII lea sub denumirea de TURNUL CU CEAS. . La 1604 turnul a fost dotat cu orologiu al carui mecanism era din lemn,iar in 1648 ceasornicarii sighisoreni,in frunte cu Jhonn Krischel,au inlocuit vechiul mecanism de lemn cu unul din metal.. De atunci limbile ceasului indica si minutele. Sistemul de semnalizare sonora,care anunta si astazi scurgerea orelor,a fost si el perfectionat, batand si sferturile de ora.Langa cele doua cadrane ale orologiului,unul e orientat spre Orasul de Jos, iar celalalt spre Cetate, Jhonn Kirschel a montat doua a grupuri de statuete sculptate in lemn, actionate de mecanismul ceasului la anumite ore. Langa cadranul din cetate ele sunt dispuse in trei registre. In registrul intai,doua figurine reprezinta JUSTITIA si DREPTATEA;ele aavertizau,ca si cele patru turnulete ale acoperisului,ca Sfatul orasului beneficiaa de autonomie judiciara,deci putea sa aplice pedeapsa capitala.

In nisa deschisa se vede figurina zilei in curs de desfasurare;cand orologiul anunta prin cele 12 batai ale caldararului inceputul unei noi zile,la a sasea bataie discul se invarteste,zeul zilei urmatoare aparand pentru urmatoarele 24 de ore in nisa (in registrul al II lea un caldarar anunta si locuitorii din Orasul de Jos scurgerea orelor).Langa caldararul dinspre Orasul de Jos se afla o figurina reprezentand un om disperat,condamnat la moarte.Credem ca ea aminteste de asemenea celor care urca spre Cetate ''DREPTUL DE SABIE'',JUS GLADII,de a aplica pedeapsa capitala.



Construit cu siguranta inca in a doua jumatate a secolului al XIV lea,TURNUL CU CEAS ,un urias paralelipiped vertical a dobandit actuala infatisare a partii zidite la sfarsitul secolului al XVI lea.Acoperisul turnului,clopotele,statuetele si mecanismul ceasului,unic pe atunci in Transilvania,au cazut prada in timpul groaznicului incendiu din anul 1676.Importanta deoosebita a ''Portii Principale'',a impus refacerea grabnica a partii arse, cea ce s-a si petrecut un an mai tarziu cu acoperisul turnului.
In registrul al doilea sunt doua nise mici;prin cea din stanga,iesa o figurina la orele 6 dimineata,marcand inceputul zilei de lucru a mestesugarilor; l a orele 16 prima figurina se retrage si din nisa dreapta iese alta figurina,avand in mana doua lumanari;ea anunta incetarea lucrului si totodata sosirea serii.
In al treilea registru se afla un caldar care marca,prin batai in caldarea pee care o are in fata,scurgerea orelor.Langa el o alta figurina reprezinta PACEA. In partea dreapta a cadranului dinspre Orasul de Jos, statuetele sunt dispuse in doua registre. In primul registru, sapte figurine asejate pe un disc reprezinta zeii patronimici ai zilelor saptamanii: D I A N A (LUNI) , M A R T E (MARTI) , M E R C U R (MIRRCURI), J U P I T E R (JOI) , V E N E R A (VINERI) , S A T U R N (SAMBATA) , si S O A R E L E (DUMINICA).

1 comment:

Bx said...

this is one place you shouldn't miss if you're visiting Romania. Sighisoara is the most beatiuful city in Romania.

www.bookinn.eu