Comuna Valea Doftanei este amplasata intr-un cadru natural pitoresc, lipsit de surse de poluare si degradare a mediului. Campina lui Grigorescu si Hasdeu se afla la rascruce de drumuri. Din ea pleaca in directia nord o sosea ce serpuieste pe valea apei Doftana. Dupa ce lasi in urma colinele domoale, muzeul Doftana de la Telega si cheile Brebului, valea se ingusteaza, capatand frumuseti montane desavarsite.Inainte de intrarea in localitatea Valea Doftanei, apele raului au fost zagazuite prin constructia barajului de la Paltinu, formand un lac de acumulare ce poate fi asemuit cu " o mica mare montana" - zona turistica de mare atractie.Comuna Valea Doftanei este situata in nordul judetului Prahova, in zona Carpatilor de Curbura, pe cursul mijlociu al raului cu acelasi nume.Ea se afla situata in partea nordica a judetului Prahova, intre vaile Prahova si Teleajen.Relieful muntos al acestei localitati este mai accentuat catre nord, unde este limitrofa cu judetul Brasov. Acolo, spre obarsia Doftanei se inalta masive muntoase ca: Orjogoaia, Radela, Cucioaia, Zanoaga, Baiu Mare, Baiu Mic, Unghia Mare si Unghia Mica. Privit din departare, muntele Unghia Mare, cu liniile lui geometrice, seamana cu o piramida egipteana, impantata parca dinadins aici in framantatul peisaj carpatin. Tot aici se insiruie muntii Patru, Steiasa, Fundurile si o serie de "clabucete" ramificandu.se spre sud.
Cele peste 2.800 de gospodarii ale localitatii ( cca. 7.000 locuitori) sunt insirate ca o salba pe terasele in trepte de o parte si de alta a raului si afluentilor sai, pe directia de curgere nord-sud.
Lacul de acumulare pentru apa potabila, intins pe o lugime de 3 km, ofera o priveliste incantatoare. Ambele maluri ofera conditii prielnice pentn asezarea unor campinguri pitoresti si case de vacanta. Barajul terminat in a 1971, are o inaltime maxima de 108 m si o lungime a coronamentului de 465.
Cheile Doftanei
Sapate intr-un strat de conglomerate dure, puternic incretite de miscarile tectonice, sunt situate pe drumul dinspre Campina, la cativa kilometri de lacul Paltinoasa.
Varful Secariei
Peisajul isi desfasoara privelistea la aproximativ 6km de Tesila urmand traseul marcat spre vest.
Ruinele Bisericii Vechi
Ruinele Bisericii vechi din satul Traisteni ce se afla pe traseul spre Brasov.
Rezervatia "Glodeasa"
Rezervatia de brad natural " Glodeasa " (peste 200 de ani).
DOFTANA
1 comment:
Hello! I travelled to Romania for first time last year and I absolutely loved it. Lovely blog, keep up the good work and tell us more about your beautiful country.
Post a Comment